protelecom

3G-інтернет: спочатку Київ, провінція зачекає

Швидкісний мобільний інтернет у форматі 3G через півроку має з’явитись у Києві, потім в обласних центрах, а в провінції – аж через два роки.

Відкритий конкурс виграли три найбільші мобільні оператори: «МТС-Україна», «Київстар» та «Астеліт» (бренд «life»), які єдині на нього і подавались.

Загалом за три ліцензії заплатили 8,77 мільярда гривень.

Експерти прогнозують: швидкісний мобільний інтернет з’явиться не одразу по всій Україні, і нова нова послуга буде дорожчою за передачу даних у форматі 2G.

Більше десяти років в Україні намагались масово запустити третє покоління передачі даних, яке вже давно запроваджене у більшості країн світу.

Проте конкурси з розподілу частот, які раніше використовувались військовими, постійно зривались.

До цього часу послуги у форматі 3G в Україні надавали невеликі компанії Intertelecom, ТриМоб та Peoplenet.

Що дасть 3G?

Зв’язок у форматі 3G дає змогу отримати швидкісний мобільний доступ до інтернету, який щонайменше в десять разів швидший за звичний для українців 2G.

До прикладу, це дає можливість переглядати потокове відео та телебачення з телефону без доступу до мережі Wi-Fi.

«Якість інтернет-зв’язку покращиться як мінімум у десять разів. 2 Мбіта на секунду – це буде мінімальна швидкість», — розповів ВВС Україна експерт з телекомунікацій, заступник GFK Україна Гліб Вишлінський.

Він переконує, що, з технічної точки зору, абонентам не треба нічого замінювати, а от мобільні оператори чекає складний процес розбудови нової мережі покриття.

«Технічно нічого абонентам змінювати не треба. Майже всі телефони, окрім зовсім старих, підтримують новий формат», — стверджує експерт.

Коли і де з’явиться?

За його словами, оператори зможуть використовувати старі майданчики та вишки, проте на них переважно треба ставити нове обладнання.

Передавачі 3G-зв’язку надають якісніший сигнал, але зона їх покриття менша, ніж у 2G.

Обладнання імпортне, а тому, через різку девальвацію гривні, можуть виникнути проблеми.

«З одного боку, три головні оператори будуть конкурувати між собою за якість покриття високошвидкісного інтернету. З іншого — через девальвацію та високу вартість імпортного обладнання, інвестиційні плани будуть обережними», — вважає Гліб Вишлінський.

Як заявив директор компанії «Київстар» Петро Чернишов, вже за шість місяців оператор запустить перші послуги зв’язку 3G, але це станеться у Києві.

Натомість керівник «МТС-Україна» Іван Золочевський прогнозує появу перших станцій у листопаді, а загальні витрати на розвиток мережі складуть 400 мільйонів доларів.

«За півроку всі основні оператори можуть запустити 3G зв’язок у Києві. Далі одразу підуть найбільші міста країни, до кінця року мережа може бути у мільйонниках», — вважає пан Вишлінський.

«Навіть з європейського досвіду видно, що у заможних країнах у сільській місцевості послуга недоступна через економічну невиправданість», — додає експерт.

В технічних умовах отримання ліцензії 3G записані кінцеві терміни, коли має бути збудована мережа покриття.

За шість місяців запустити роботу у першому регіоні, а за півтора роки – у всіх обласних центрах.

У всіх райцентрах та населених пунктах з населенням понад 10 тисяч людей 3G має з’явитись через шість років, а почати там запуск мають через два.

Скільки коштуватиме?

Керівник «Київстару» прогнозує, що вартість послуг 3G буде вищою за нинішній стандарт передачі даних 2G.

«Майбутній споживач має розуміти, що за такою ж ціною нову послугу не надаватимуть», — заявив пан Чернишов.

Точну цифру він не назвав, але півтора місяці тому в інтерв’ю виданню «Капітал» визнавав, що користувачі 3G мали б платити на 30% більше, аніж інші абоненти.

«Ми розробимо варіанти тарифних моделей, доступні різним категоріям споживачів», — запевнили ВВС Україна у прес-службі «Київстару«.

Директор «МТС-Україна» також не зміг прояснити ситуацію з ціною, проте спрогнозував, що інвестиції в 3G можуть не окупитися навіть за 10-15 років.

Гліб Вишлінський у розмові з ВВС Україна припустив, що вартість інтернету має зрости, хоча у Європі іноді обходились без цього.

Коли там впроваджували технологію, ще не було безлімітних тарифних планів, а тому з новими можливостями 3G люди більше споживали інтернету, отже і оператори заробляли більше.

В Україні, за його словами, оператори будуть вигадувати нові маркетингові ходи. Інший варіант – підвищувати вартість безлімітного інтернету за технологією 3G.

По материалам: http://ukrinform.biz/news/3g_internet-_first_kiev-_the_province_will_have_to_wait_74903/

Exit mobile version