protelecom

ChatGPT допомагає лікарям відповідати на онлайн-запитання пацієнтів

ChatGPT допомагає лікарям відповідати на онлайн-запитання пацієнтів

У Каліфорнії та Вісконсині (США) генеративний штучний інтелект OpenAI ChatGPT допомагає лікарям із підготовкою відповідей на онлайн-запитання пацієнтів. Це робиться для перевірки того, чи зможе ШІ скоротити час медичного персоналу на онлайн-запити, пише The Wall Street Journal.

Відповідні тестування у квітні розпочали UC San Diego Health і UW Health. Незабаром до проєкту планує доучитися Stanford Health Care. Загалом цей інструмент пілотує близько двох десятків медичних працівників.

Лікарка первинної медичної допомоги в UC San Diego Health Марлен Міллен тестує GPT у своїй поштовій скриньці близько тижня. За її словами, перші відповіді ШІ треба було значно редагувати, тож її команда над цим працює. Також учасники проєкту додають своєрідну манеру спілкування. Приміром, якщо пацієнт згадує про нещодавню подорож, в чернетці відповіді від ШІ може з’явитися рядок із запитанням, чи все пройшло добре.

«Це додає людського дотику, якого б хотіли ми», – пояснює доктор.

Вона також додає, що пілотний проєкт ШІ викликає у деяких медичних працівників захоплення. Міллен зауважує, що лікарі настільки виснажені, що шукають будь-яку надію.

За даними компанії Epic з Вісконсину, яка розробила інструмент MyChart для надсилання повідомлень медичним працівникам, кількість входів у систему в I кварталі 2023 року досягла 260 млн порівняно зі 106 млн  у I кварталі 2020 року. Тепер, натискаючи на повідомлення від пацієнта, ШІ показує лікарю чернетку можливої відповіді.

Старший віцепрезидент із досліджень та розробок Epic Сет Хайн каже, що під час підготовки чернетки з відповіддю ШІ порівнює інформацію в повідомленні пацієнта, а також скорочену версію його електронної історії хвороби. При цьому медичні дані лишаються захищеними, відповідно до федеральних законів, які вимагають захисту приватності пацієнтів.

Наразі команда з Сан-Дієго не дає ШІ відповідати на будь-які запити, що потребують медичної консультації. Аналогічно у Вісконсині 10 лікарів UW Health дозволили ШІ відповідати на обмежений набір запитань пацієнтів, включаючи запити на рецепти та запити на документацію або паперову роботу, за словами Черо Госвамі, директора з інформаційних технологій UW Health.

Адміністратори та лікарі вважають, що цей інструмент може стати трансформаційним, якщо він справді працюватиме. Однак якщо чернетки вимагатимуть надто багато перевірки фактів чи правок, то лікарі можуть втратити довіру до нової опції.

Нагадаємо, що користувачі ChatGPT тепер можуть вимикати історію своїх чатів, тож OpenAI не використовуватиме дані з переписок для навчання моделей штучного інтелекту. Для цього власники облікового запису мають натиснути перемикач у своїх налаштуваннях.

Джерело: www.mezha.media

OpenAIШтучний інтелект

Exit mobile version