protelecom

«Це ніби користуватися інтернетом вдома»: Starlink запроваджує сервіс підключення до Мережі в літаках


Ще донедавна Starlink пропонував лише стаціонарні термінали для підключення до супутникового зв’язку з інтернетом. На практиці з’ясувалося, що вони спроможні працювати й, наприклад, в потягах, чим починає користуватися навіть Укрзалізниця.

Тепер компанія запускає новий сервіс Starlink Aviation. Він передбачає встановлення антени на борт літака, що дозволить користуватися інтернетом навіть під час польоту. За словами компанії, доступ буде глобальним та не має залежати від того, де саме знаходиться літак, над землею чи водою. Так само він працюватиме на землі, під час зльоту чи посадки… допоки над самим приймачем є відкрите небо.

Щодо швидкісних показників, то заявлені цифри дійсно гарні:

Starlink може надавати до кожного літака швидкість до 350 Мбіт/сек, дозволяючи всім пасажирам мати доступ до інтернету одночасно. Із затримкою всього 20 мс пасажири можуть займатися діяльністю, яка раніше не функціонувала під час польоту, включно з відеодзвінками, онлайн-іграми, віртуальними приватними мережами та іншими діями, які потребують високу швидкість передачі даних.

Наразі термінали передбачені для встановлення на таких літаках: ERJ-135, ERJ-145, G650, G550, Falcon 2000, G450, Challenger 300, Challenger 350, Global Express, Global 5000, Global 6000 та Global 7500. Це невеликі приватні борти та літаки з місткістю до 100 посадкових місць. Але, звісно, пізніше цей список будуть доповнювати.

Вартість такого задоволення буде чималою. Сам Starlink Aviation Kit обійдеться у $150,000 без урахування встановлення (його може виконати й поточна сервісна компанія власника борту). В цю вартість входить Aero Terminal та дві точки доступу. Подальше підключення до інтернету обійдеться від $12,500 до $25,000 на місяць.

Передзамовити термінал з внеском у $5,000 можна вже зараз. В наступні місяці компанія має зв’язатися з замовником для уточнення деталей. Поставляти термінали почнуть всередині 2023 року. 

Джерело: www.mezha.media

Exit mobile version