protelecom

Google програє в розробці ШІ open-source спільноті – старший інженер компанії

Google програє в розробці ШІ open-source спільноті – старший інженер компанії

Компанія Google втрачає перевагу в галузі штучного інтелекту на користь open-source спільноти, де багато незалежних дослідників використовують технологію ШІ для швидкого і несподіваного прогресу. Про це написав старший інженер-програміст Google Люк Сернау у внутрішній системі компанії на початку квітня, повідомляє Bloomberg.

За інформацією обізнаної із ситуацією людини, відповідний документ впродовж кількох тижнів поширився серед співробітників Google тисячі разів. Також його опублікувала консалтингова компанія SemiAnalysis та розповсюдили в Кремнієвій долині.

Люк Сернау вважає, що суперництво Google зі стартапом OpenAI відвернуло увагу від швидкого розвитку технологій open-source спільноті.

«Ми багато разів озиралися на OpenAI. Хто перетне наступний рубіж? Яким буде наступний крок? – Написав інженер. – Але незручна правда полягає в тому, що ми не готові виграти цю гонку озброєнь, як і OpenAI. Поки ми сваримося, третя фракція спокійно їсть наш обід. Я говорю, звичайно ж, про open-source».

З пришвидшенням прогресу в області генеративного ШІ, співробітники Google та інших технологічних гігантів беруть участь в дискусіях про технологію, яка змінює їхню галузь. Приміром, Google опинився під тиском, оскільки популярність ChatGPT від OpenAI викликала занепокоєння, що компанія може втратити свою перевагу в галузі ШІ.

Однак інженер переконаний, що реальна загроза для Google походить від open-source спільнот. Річ у тім, що там інженери швидко розвивають моделі, які конкурують за якістю з моделями великих технологічних компаній, але можуть бути зроблені дешевше. Такі моделі можуть бути швидшими, більш кастомізованими й кориснішими, ніж власні розробки Google.

«Наша найкраща надія – вчитися і співпрацювати з тим, що роблять інші за межами Google», – вважає Сернау.

Він також висловив думку, що клієнти не захочуть платити за моделі з такою високоякісною технологією, які пропонуються безплатно.

Раніше дослідники з Цюрихського університету виявили, що ChatGPT може перевершити працівників, які виконують завдання з маркування тексту, який буде використовуватися для навчання ШІ-системи. Вони з’ясували, що ChatGPT може маркувати текст з більшою точністю і послідовністю.

Джерело: www.mezha.media

GoogleШтучний інтелект

Exit mobile version