protelecom

Індія з 5 мільйонами програмістів може найбільше постраждати від технологій на кшталт ChatGPT  

Індія з 5 мільйонами програмістів може найбільше постраждати від технологій на кшталт ChatGPT  

Індія, де проживає понад 5 мільйонів програмістів, може найбільше постраждати, якщо технологія, що лежить в основі ChatGPT, скоротить кількість робочих місць у цій галузі, пише Bloomberg.

Індійські аутсорсингові фірми традиційно настільки зацікавлені в талантах, що навіть не заперечують, якщо інженер має досвід роботи в хімічній чи гірничодобувній промисловості, оскільки вони навчають людей за допомогою внутрішніх тренінгів з кодування. Навіть початківці високо цінуються в секторі, який створює програмні системи для глобальних клієнтів, таких як банки з Волл-стріт, технологічні титани Кремнієвої долини, найбільші світові авіакомпанії та ритейлери. Але так може бути не завжди.

Цього року Tata Consultancy Services, найбільший аутсорсинговий провайдер в Індії (та Азії), зробила 46 000 пропозицій клієнтам, за словами її операційного директора Н. Ганапаті Субраманіама. Проте минулого тижня фірма не змогла виконати прогнози щодо прибутку. Однією з причин стало те, що сьогодні генеративний штучний інтелект і ChatGPT домінують у кожній розмові з клієнтом.

За словами Гурнані, генерального директора Tech Mahindra і ветерана індустрії ІТ-послуг з сорокарічним стажем, зміни швидко наближаються завдяки розвитку штучному інтелекту. Під час гостьової лекції в Індійському технологічному інституті він побачив студентів, стурбованих впливом ШІ на їхні майбутні перспективи працевлаштування. Гурнані закликав їх бути напоготові, оскільки питання полягає не в тому, чи займе ШІ наявні робочі місця, а в тому, як швидко він стане каталізатором створення нових робочих місць і можливостей, одночасно витісняючи старі ролі.

Професор Й. Нарахарі, який викладає програмування в Індійському інституті науки, провідній інженерній школі країни, пропонує іншу точку зору. Його студенти не хвилюються через появу штучного інтелекту, оскільки вони, швидше за все, розроблятимуть системи, які конкуруватимуть з GPT-моделями OpenAI, або ж будуть найняті на роботу в саму OpenAI завдяки своїм навичкам. Однак десятки тисяч інших інженерів-програмістів, які не мають дипломів таких елітних навчальних закладів, мають підстави для занепокоєння, оскільки на горизонті намічається скорочення рутинної роботи з кодування завдяки появі більшої кількості автоматизованих систем на основі ШІ.

Джерело: www.mezha.media

ПрограмуванняРобота в ITШтучний інтелект

Exit mobile version