protelecom

Майже половина українських IT-спеціалістів боїться втратити роботу – дослідження DOU

IT-спеціалістів

Видання DOU провело нове дослідження українського ринку праці для IT-спеціалістів і тих, хто шукає першу роботу в ІТ. Було зібрано 7021 відповідь від фахівців усіх напрямів і тайтлів — як тих, хто залишається в Україні, так і тих, хто через війну виїхав за кордон.

За даними дослідження: 16% айтівців були звільнені з проєкту чи компанії після 24 лютого 2022 року; в індустрію продовжують йти новачки, більшість з них — світчери; 38% спеціалістів в Україні вважають, що кількість робочих місць в IT цього року зменшиться.

Ситуація із зайнятістю однакова як серед фахівців в Україні, так і серед тих, хто виїхав. 84% опитаних (окрім тих, то шукає першу роботу в ІТ) нині працюють. 9% втратили роботу і шукають нову, ще 4% — на бенчі або в неоплачуваній відпустці. Ще 2% не працюють, але й не шукають роботу (декретна відпустка, сабатікал тощо).

Пішли з ІТ в інші сфери 1% фахівців, які виїхали за кордон. В Україні таких майже немає.

Хоча 84% опитаних нині працюють, 40% довелося шукати нову компанію чи проєкт у 2022 році — як в Україні, так і за кордоном. Лише 60% айтівців продовжили працювати у своїй компанії чи проєкті після початку повномасштабного вторгнення.

16% фахівців були звільнені з проєкту чи компанії після 24 лютого, 9% відправляли на бенч, 5% ще працюють, але вже знають про закриття проєкту у 2023 році.

Попри повномасштабну війну нерідко фахівці самі залишали компанії: 14% опитаних у 2022-му пішли з компанії з власної ініціативи. Частіше за інших вирішили звільнялися фахівці рівня Senior (17%), DevOps/SRE (26%), спеціалісти з продажів (24%), маркетингу, PR, SEO (17%). Рідше за інших самі покидали компанії чи проєкти тестувальники (9%).

Ймовірність знайти нову роботу 2022 року була вища у тих, хто сам пішов з компанії чи проєкту, ніж у тих, кого звільнили. 77% людей, які звільнилися самі у 2022 році, зараз працюють, а серед звільнених таких тільки 50%. Серед мотивів людей, які за власним бажанням пішли з компанії, тимчасово не працюють і не шукають роботу, — потреба зробити перерву, відпочити.

Втрата роботи торкнулася фахівців усіх рівнів в Україні, крім архітекторів, лідів і менеджерів. Серед інтернів, джунів і мідлів близько 11% нині не працюють і шукають нову роботу, ще близько 5% — на бенчі або в неоплачуваній відпустці. У сеньйорів ситуація дещо краща, хоча 8% з них теж наразі без роботи, а ще 5% — на бенчі.

Як і в Україні, за кордоном найчастіше втрачали роботу українські айтівці рівня мідл і нижче. 18% мідлів і 22% джунів за кордоном не працюють: на бенчі 5% та 6% відповідно, втратили роботу і шукають нову — 10% та 13%. Найчастіше за кордоном продовжують працювати ліди — 93% з них.

Українські ІТ-фахівці песимістично оцінюють перспективи галузі на 2023 рік: 38% спеціалістів в Україні й 48% за кордоном вважають, що у 2023 році українське ІТ чекає зменшення кількості робочих місць.

Нинішня ситуація з роботою теж впливає на оцінку ІТ-фахівцем майбутнього. Близько половини опитаних, які втратили роботу і нині шукають нову, вважають, що стан індустрії буде погіршуватись. Працевлаштовані частіше вважають, що ситуація стане кращою або залишиться такою, як сьогодні.

Близько половини українських айтівців бояться звільнень: 48% фахівців в Україні й 45% за кордоном відзначили, що дещо чи сильно хвилюються через можливу втрату роботи. Найбільше стурбовані цим фахівці, які потрапили на бенч або в неоплачувану відпустку — більше як 70% з них.

Пошук нової роботи у 2023 році видається складною справою: 55% айтівців в Україні та 48% за кордоном вважають, що зараз їм було б важко чи дуже важко знайти роботу.

Працевлаштовані фахівці більш оптимістичні за інших — близько третини думають, що їм буде легко знайти нову роботу. З-поміж тих, хто потрапив на бенч, таких лише 11%. Майже всі айтівці, які нині не працюють і шукають нову роботу, вважають, що їм буде складно це зробити.

Українські розробники за кордоном більш оптимістично оцінюють свої робочі перспективи, ніж ті, хто живе в Україні: 40% вважають, що їм буде легко чи дуже легко знайти нову роботу. Серед розробників в Україні таких лише 28%, а більш ніж половина (55%) думає, що нову роботу їм знайти буде важко.

Джерело: www.mezha.media

Exit mobile version