protelecom

NEQSOL Holding оголосив про достроковий викуп єврооблігацій на $49 млн, випущених Vodafone Україна

Компанія Vodafone Україна, яка є частиною NEQSOL Holding, вперше випустила єврооблігації обсягом $500 млн у лютому 2020 року з терміном погашення до 2025 року. Завдяки динамічному розвитку компанії та хорошим фінансовим результатам холдинг ухвалив рішення почати викуп облігацій з випередженням на 4,5 роки. На сьогодні вже викуплено перші 10%.

В угоді з придбання Vodafone Україна NEQSOL Holding привніс на український ринок практику складного структурованого фінансування, частиною якої став випуск єврооблігацій. Значну частину фінансування операції з придбання Vodafone Україна у 2019 році забезпечили високорейтингові фінансові інститути на чолі з J.P. Morgan Securities Plc та Raiffeisen Bank International A.G. Крім цього NEQSOL Holding ініціював випуск облігацій за правилами європейських регуляторів компанією Vodafone Україна і застосував «фінансування викупу» (leverage buyout). Цей фінансовий інструмент поширений у міжнародній практиці злиттів і поглинань, проте в Україні за останнє десятиліття угода з придбанням Vodafone Україна стала першою з використанням такої схеми фінансування.

«Після тривалого «затишшя» на ринку M&A (внаслідок двох фінансових криз) холдинг здійснив велику міжнародну угоду і застосував ефективний фінансовий підхід зі світової практики. Це показовий приклад того, як NEQSOL Holding у ролі стратегічного інвестора вкладає фінанси й управлінську експертизу в придбані активи, розвиваючись разом з компаніями, що входять до групи. Ми можемо з упевненістю сказати, що інвестиція в Vodafone Україна стала дуже успішною і перспективною. Vodafone Україна стабільно розвивається і своїм досвідом у сфері телекомунікацій примножує експертизу всього холдингу», – зазначив Володимир Лавренчук, регіональний директор NEQSOL Holding Україна, член ради директорів Vodafone Україна.

Під стратегічним управлінням NEQSOL Holding компанія Vodafone Україна продовжила планові інвестиції (у першу чергу – у розширення покриття мережі 4G), при цьому, крім дострокового викупу єврооблігацій, здійснила виплату дивідендів акціонерам. За результатами 2 кварталу 2021 року, виручка Vodafone Україна виросла на 19%, а чистий прибуток – на 20% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. У 2020 році компанія також продемонструвала двозначне зростання, збільшивши дохід на 14% порывняно до попереднього року. Абонентська база залишається стабільною, послугами Vodafone користуються 19 млн клієнтів.

«Ми зростаємо ринковими темпами, а по низці показників навіть випереджаємо їх. З огляду на фінансову стабільність, виконання фінансового плану і плану по інвестиціях, компанія ухвалила рішення зосередитися на управлінні заборгованістю та її скороченні, таким чином зменшуючи процентні витрати на обслуговування боргу. До того ж гарні фінансові результати дозволили переглянути разом з власниками облігацій ковенанти (зобов’язання по кредиту), що є показником високої довіри і впевненості у стійкому розвитку компанії. Внаслідок перегляду ковенантів Vodafone Україна стане більш гнучким відносно подальших інвестицій, розподілу дивідендів та управління своїми ресурсами», – прокоментував Імран Ахмедзаде, фінансовий директор NEQSOL Holding, член ради директорів Vodafone Україна.

Про NEQSOL Holding

Діяльність групи компаній NEQSOL Holding охоплює нафтогазову, телекомунікаційну, високотехнологічну та будівельну галузі. Група компаній веде діяльність у таких країнах, як Велика Британія, США, Туреччина, Азербайджан, Казахстан, ОАЕ та ін.

У нафтогазовій галузі до складу групи компаній NEQSOL Holding входять зареєстровані в Сполученому Королівстві Nobel Oil Services (UK) Limited і Nobel Oil E&P (UK) Limited (торгове ім’я – Nobel Upstream). Володіючи часткою в нафтогазових родовищах, географія діяльності Nobel Upstream з головним офісом у Лондоні охоплює Сполучене Королівство, США та Азербайджан. Дочірні компанії Nobel Oil Services (UK) Limited ведуть діяльність в таких країнах, як Азербайджан, Туреччина, Казахстан. Група створила спільні підприємства з такими міжнародними компаніями, як KCA Deutag, Wood Group та ін.

У телекомунікаційній галузі до групи входять компанії, що надають послуги мобільного зв’язку, міжнародного транзиту і продажу гуртового інтернету, послуги по виділених лініях, послуги дата центру та ін. Серед головних активів NEQSOL Holding у сфері телекомунікацій – Vodafone Україна і Bakcell. З 2018 року група реалізовує проєкт по створенню Цифрового Шовкового Шляху (Digital Silk Way) між Європою та Азією.

На ринку будівельних матеріалів групу представляє компанія Norm – найбільший виробник цементу на Південному Кавказі.

Джерело: Vodafonе

Exit mobile version