protelecom

Після того, як Маск купив Twitter, аудиторія Mastodon зросла до 655 тисяч

Mastodon – децентралізована соціальна мережа з відкритим вихідним кодом виграє від хаотичного поглинання Twitter Ілоном Маском. Крім рекордної кількості завантажень застосунку за минулі вихідні, некомерційна компанія оголосила про нову віху.

У повідомленні в Twitter, де Mastodon успішно рекламує свій додаток тим, хто розглядає варіант виходу з сервісу, зазначається, що лише за останній тиждень до Mastodon приєдналося 230 тисяч людей. Завдяки цим новим реєстраціям, а також людям, які повертаються до старих облікових записів у Mastodon, мережа уже має 655 тисяч активних користувачів.

За словами представників Mastodon, це найбільша кількість користувачів, яку вони бачили до сьогодні. Однак швидке зростання не обійшлося і без негативних наслідків для платформи.

Цього тижня один з найпопулярніших серверів мережі Mastodon, mastodon.social, мав лаги та простої, оскільки намагався впоратися з напливом нових користувачів. Це могло відвернути деяких людей від використання Mastodon, оскільки їхній початковий досвід був незадовільним. Часто, коли нові користувачі, які вперше пробують сервіс, розчаровуються через баги та інші проблеми, вони не повертаються вдруге.

Крім того, деякі користувачі прийшли в Mastodon без повного розуміння того, як працює ця соціальна мережа, і процес їм видався заплутаним або надто технічним.

На відміну від Twitter або будь-якої іншої традиційної соціальної мережі, у Mastodon користувачі не просто створюють обліковий запис і починають публікувати повідомлення, а спочатку мають обрати сервер, до якого треба приєднатися. Це змушує людей спотикатися, оскільки вони не знають, де знайти список серверів, як вибрати правильний, або чи обмежуються їхнє спілкування лише одним сервером.

Прикро, оскільки саме це є ключовою перевагою Mastodon – ви приєднуєтеся до сервера, який найкраще відповідає вашим інтересам.

Кожен сервер Mastodon управляється окремою особою або організацією і може встановлювати власну політику модерації. Але користувачі не обмежуються лише спілкуванням з друзями на власному сервері — ви можете знаходити друзів і стежити за ними в будь-якій точці мережі. Та ви можете переглядати тимчасову стрічку вашого сервера і більшу, «федеративну» стрічку людей, за якими ви стежите.

Варто зазначити, що децентралізація — це напрямок, в якому рухається співзасновник і колишній генеральний директор Twitter Джек Дорсі зі своїм новим протоколом соціальної мережі Bluesky, який зараз має понад 30 000 підписників у списку очікування. Мобільний додаток Bluesky допоможе людям спілкуватися за допомогою цієї технології вже найближчими днями.

Спільнота розробників відкритого вихідного коду — в тому числі ті, хто роками працював над Mastodon — були розчаровані рішенням керівника з Кремнієвої долини піти своїм шляхом з Bluesky, замість того, щоб використовувати усталені протоколи, такі як ActivityPub, на якому працюють Mastodon та інші.

Незабаром, схоже, користувачам доведеться вибирати, якого саме децентралізованого майбутнього соціальних мереж вони хочуть — або ж можливості Twitter, незалежно від його власника, занадто спокусливі, щоб від них відмовитися.

Джерело: www.mezha.media

Exit mobile version