protelecom

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, станція повністю зруйнована

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, станція повністю зруйнована

Російські окупаційні війська вночі 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано, відновленню вона не підлягає. Про це сказано в повідомленні ПрАТ Укргідроенерго.

«За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж  наступних 4 днів. Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення», – додали в Укргідроенерго.

Тут підкреслили, що неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

«Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники», – сказано в повідомленні.

Укргідроенерго продовжує аналізувати ситуацію, фахівці ПрАТ працюють над уточненням масштабів руйнування, швидкості та обсягів води.

Про відстеження ситуації також повідомили в оперативному командуванні «Південь». Тут нагадали алгоритм дій, яких слід дотримуватися: вимкнути електроприлади, газові плити та перекрити всі комунікації в квартирі; взяти документи та необхідні речі; евакуюватися до безпечних місць; надати допомогу тим, хто її потребує.

Зі свого боку, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зазначило, що підрив греблі Каховського водосховища – це очевидний теракт та воєнний злочин, який стане доказом в міжнародному трибуналі.

«Цей терористичний акт створив смертельну небезпеку для українських громадян у населених пунктах по обидва берега Дніпра нижче Каховського водосховища. Це беззаперечний акт екоциду та очевидний воєнний злочин, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону», – підкреслили в ГУР.

В Головному управлінні розвідки нагадали, що повідомляли про проведення основних робіт із замінування одразу після захоплення Каховської ГЕС. Минулого квітня здійснено додаткове мінування шлюзів та опор. На самій греблі було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою.

«Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил Безпеки та Оборони. Він стане вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який безсумнівно очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України», – додали в ГУР.

Крім цього, тут уточнили, що російські окупанти здійснили підрив греблі 6 червня 2023 року близько 02:30 ночі. Також тут опублікували відео наслідків підриву.

https://youtube.com/watch?v=auZj4nxI2Aw%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A

У мережі також публікують фото наслідків підтоплення на півдні Україні після підриву Каховської ГЕС окупантами. Приміром, в одному з Telegram-каналів показали знімки правого берега Херсонщини поблизу села Одрадокам’янка.

Як відомо, Каховську ГЕС почали будувати в 1950 році на Півдні України неподалік від Нової Каховки Херсонської області. На ГЕС встановили шість вертикальних гідроагрегатів загальною встановленою потужністю 334,8 МВт.

Джерело: www.mezha.media

ВійнаУкраїна

Exit mobile version