protelecom

Росія та Китай щодня атакують американські супутники лазерами та пригнічувачами радіосигналів

Про це виданню Washington Post сказав Заступник начальника штабу космічних операцій США чотирьохзірковий генерал Девід Д. Томпсон.

«Загрози дійсно зростають і розширюються з кожним днем. Ми спостерігаємо це вже тривалий час, – наголосив генерал Томпсон, – Наразі ми перебуваємо в точці, коли існує безліч способів загрози нашим космічним системам».

Поки що мова йде лише про так звані «зворотні» некінетичні атаки на супутники, тобто ті, що не пошкоджують космічні апарати назавжди – лазери, радіочастотні та кібератаки. Але на тлі випробування Росією протисупутникової зброї у листопаді 2021 р. все може змінитися.

Так одіозний ведучий російського Першого каналу Дмитро Кисельов вже проголосив, що з новим озброєнням Росія може: «Засліпити всі їхні (НАТО) ракети, літаки та кораблі, не кажучи вже про сухопутні війська. Це означає, що якщо НАТО перетне червону лінію, вони ризикують втратити всі 32 супутники GPS одночасно». Звісно, це лише блеф, але напруженість протистояння у космосі зростає.

Але головну загрозу генерал Томпсон бачить не з боку Росії, а з боку КНР. «Китай насправді значно випереджає Росію. Вони розробляють працюючі системи з неймовірною швидкістю. США все ще найкращі у світі, але Китай швидко нас наздоганяє», – каже військовий. На думку Томпсона, до кінця десятиліття Китай може обігнати Сполучені Штати та стати державою номер один у космосі. Не зовсім зрозуміло, чи мав генерал на увазі лише космічні збройні сили, чи присутність у навколоземному просторі взагалі. Ймовірно, мова йде лише про державну присутність, а не про комерційне використання космосу.

Джерело: www.mezha.media

Exit mobile version