protelecom

Що купив БФ Сергія Притули: технічні характеристики та подробиці угоди з придбанням супутника ICEYE


Технології супутника ICEYE дозволять робити знімки території України попри хмарність, дощ, сніг, туман, задимленість чи нічний час. Компанія володіє понад 18 супутниками, які пролітаючи над Україною, можуть сукупно робити близько 36 знімків на добу. Технічні подробиці угоди сьогодні були розкриті Благодійним Фондом Сергія Притули та засновником EOS Data Analytics Максом Поляковим, що допомагав з організацією угоди.

«Завдяки купівлі супутника ICEYE, українські супутникові можливості посилюються: у комбінації з оптичним супутником GEOSAT 2 наша країна отримує перевагу в аналітиці космічних даних. Таке поєднання технологічних засобів з можливостями професійної аналітики є кроком до технологізації не лише обороноздатності України, але і відновлення економіки після Перемоги», – прокоментував угоду Поляков.

Знімки з SAR супутників створюються за допомогою радіохвиль, які посилаються з супутника на Землю, відбиваються від поверхні та повертаються до датчиків супутника. Радарні супутники, на відміну від оптичних, самі «підсвічують» об’єкти радіохвилями, тому не залежать від погодних умов. Залежно від матеріалу поверхні, об’єкти по-різному відбиватимуть одну і ту ж радіохвилю. Завдяки цій різниці певні об’єкти на знімках виходять світлішими, а інші – темнішими.

Для аналізу знімків, отриманих з SAR-супутників, критичною умовою є наявність фахівців, які мають досвід роботи саме з цим видом знімків. Таких фахівців не так багато у всьому світі, але в Україні вони є, і вони продовжують розвивати свою експертизу. Процес справді повністю відрізняється від аналізу зображень, отриманих з оптичних супутників, та здійснюється фактично «вручну», очима фахівця. Такий фахівець має напрацювати специфічний «SAR-зір», адже зображення з SAR-супутника – це графічна інтерпретація відбитих радіохвиль, що має іншу фізику процесу, не таку як при «звичайних» оптичних зображеннях. Натомість для обробки великого масиву даних з оптичних супутників, окрім людського ресурсу, використовуються технології AI та нейронні мережі.

«Угода між ICEYE та Благодійним Фондом Сергія Притули є важливим кроком для підсилення космічних можливостей України. По-перше, лише обмежена кількість країн має у своєму розпорядженні SAR супутники, завдяки чому Україна отримує конкурентну перевагу в отриманні даних. Їх Україна отримуватиме в режимі наближеному до реального часу, завдяки чому час від замовлення до отримання даних скоротиться до годин. По-друге, супутник вже перебуває на орбіті, тобто не потрібно чекати на його запуск, а знімки одразу аналізуються та використовуються за призначенням. По-третє, Україна отримуватиме знімки до того часу, поки супутник продовжуватиме працювати», – розповів подробиці угоди керівник напрямку EOS SAR в EOS Data Analytics Нік Ковальський.

Технічні характеристики супутника ICEYE, який отримала Україна, та подробиці угоди:

Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин. За умов війни швидкість отримання інформації – це суттєва перевага.

Джерело: www.mezha.media

Exit mobile version